Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 125 717 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Marynata - zalewa do mięsa

niedziela, 15 stycznia 2012 12:01
Skocz do komentarzy

Składniki

  • - 1 kg soli peklowanej
  • - 10 litrów wody
  • - 2 liście laurowe
  • - 6 ziaren ziela angielskiego
  • - kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
  • - 4 ząbki czosnku

Sposób przyrządzenia

Zalewę - marynatę do mięsa wędzonego przygotowujemy w proporcji 1 /10 soli z wodą, tak aby na 1 kg surowego mięsa przypadał 1 litr zalewy.

To sprawdzony i od wielu lat praktykowany sposób w mojej rodzinie.

Peklowaną sól rozpuszczamy mieszając w zimnej wodzie.

Aby mieć pewność, że nasza zalewa ma odpowiednią proporcje, wrzucamy do niej jajko w skorupce.

Powinno znajdować się tuż pod powierzchnią zalewy.

Dodajemy do zalewy zmiażdżone ząbki czosnku.

W międzyczasie przyrządzamy wywar z przypraw.

W tym celu wlewamy do garnuszka szklankę wody, wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie.

Wszystko gotujemy pod przykryciem około 5 minut od zagotowania.

Tak powstały wywar studzimy, cedzimy i wlewamy do przygotowywanej marynaty.

Mięso myjemy pod bieszącą zimną wodą i zalewamy marynatą, tak aby było całkowicie zakryte.

Dla pewności możemy przycisnąć czystym talerzem i słoikiem z wodą.

Gdyby jakaś część mięsa wystawała poza zalewę, mogłaby ulec zepsuciu.

Pozostawiamy w zimnym miejscu /lodówka, piwnica/ - w temperaturze 4 stopnie na 7 dni.

Niektórzy skracają czas moczenia mięsa do 3 -4 dni, poprzez nakłuwanie sterylną strzykawką i grubą igłą mięsa marynatą.

Nie polecam jednak tego sposobu, bo mięso będzie przypominało sklepowe, mokre wędliny.

Aby mięso miało swój smak musi naturalnie poleżeć przynajmniej 7 dni w solnej zalewie.

Codziennie doglądamy czy zalewa jest klarowna.

Gdyby zalewa zrobiła się mętna, musimy natychmiast wyjąć mięso, opłukać w zimnej wodzie i ponownie włożyć do przyrządzonej nowej marynaty.

Po tygodniu moczenia w zalewie, mięso jest gotowe do wędzenia.

Polecamy artykuł Wędzenie mięsa oraz przepis na swojską kiełbasę

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 1 listopada 2014

Licznik odwiedzin:  3 170  

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

O moim bloogu

Moje zdjęcia z tańca z garnkami

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 3170

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl